Nu har jag lagt barnen och ätit lite kyckling i lergryta med sallad. Så nu tänkte jag ge lite tips på bra låg kcal mat som man står sig på länge. Jag äter som sagt 500 kcal två gånger i veckan och då tycker jag att det är viktigt som tvåbarnsmamma att jag inte går hungrig och grinig. Så jag försöker att få ut så mycket mängd som möjligt.
 
En dag på 500 kcal ser ungerfär ut såhär
Frukost: 1 kokt ägg (77 kcal) lowcarb bröd (57 kcal)
Lunch: Kokt lax ca 100g (140 kcal) kokt broccoli ca 150g (50 kcal)
Middag: lowcarb bröd (57 kcal) rökt skinka (ca 15-20 kcal på en liten skiva) en halv tomat (10 kcal) kokt ägg (77 kcal)
 
= 488 kcal
 
Och detta håller jag mig mätt på utan hunger eller irritation. Jag äter kl 09, 13 och 17:00. Och jag dricker kanske 4 koppar kaffe på en dag. Och detta funkar på mig!
 
Annan mat som är mättande och kalorisnålt är såklart grönsaker ovan jord. Alla rotgrönsaker är ganska kaloririka men också nyttiga. En kokt potatis innehåller ca 100 kcal så det är väl den rotsak som innehåller mest kalorier.
 
Att koka maten är också ett bra tips. Även kyckling som jag var skeptiskt till till en början. Jag brukar koka kycklingen på låg värme och sen lägger jag den i en ungsform med paprikapulver på och kör den 15 min i ugnen så den får lite yta. En normalstor kycklingfilé väger ca 100 g och innehåller ca 160 kcal och det håller man sig mätt på länge.
 
Jag tänker mycket på vad jag dricker och dricker nästan bara vatten eller kaffe som är kalorifria. Ska jag dricka något annat blir det fun light stevia som är sötad av steviaväxten. Någon gång på helgen dricker jag ett eller två glas vin. Ett glas (150 ml) rött bordsvin innehåller 125 kcal. Och dricker man några stycken på en kväll så är man snabbt uppe i sin kvot. Då blir det naurligt att man (jag) väljer god mat framför vin.
 
Ett bra tillbehör till kyckling och kött är blomkålspuré och det gör jag ofta. Man kokar färsk eller fryst blomkål och sen kör man den i mixer eller med stavmixer. Krydda kan man göra efter smak t.ex muskot, svartpeppar, vitpeppar och såklart salt. endast 25 kcal per 100 gram! Jättegott och det gör så att måltiden inte känns så torr.
 
Frukt är en omtalad kategori, vissa säger att frukt gör oss feta, att kvinnor ska undvika frukt och att frukt i samband med måltid gör oss tjocka. m.m. Jag vet inte riktigt vad jag tycker men jag äter kanske 4 frukter i veckan av den enkla anledningen att jag inte håller mig mätt länge. Och det är ganska kaloririkt.
 
Jag äter aldrig en måltid över 500 kcal för då kan inte kroppen förbränna allt. Jag brukar tänka att allt över 500 kcal åker direkt på magen. Jag äter t.ex inte pasta till en måltid för då kan jag nästan inte äta något kött. Så jag väljer mina kalorier med omsorg. Jag undviker egentligen allt som har med gluten eller laktos att göra. För jag tror att det är produkter som människan inte är skapt för att bryta ner. Det är alltså inte meningen att vi ska äta det. Och jag mår mycket bättre när jag inte äter ris, pasta eller potatis.
 
Har ni några frågor eller vill ni ha tips på måltidskombinationer eller recept så är det bara att skriva en kommentar. Vill ni fördjupa er ytterligare i detta så rekommenderar jag er att ladda ner appen "fatsecret" där ni själva kan lägga in vad ni äter under en dag och själva räkna ut era kalorier.
 
Ha en bra kväll nu!
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej